De Onderdelen

Wedstrijdonderdelen
Sparren (Koreaans: Kyorugi)
Een Taekwondowedstrijd is een spannend schouwspel van wervelende aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres kids-tkd-610x245[1] (1)en tegenaanvallen die elkaar in een snel tempo opvolgen. Om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen is een goede techniekbeheersing onontbeerlijk. Tijdens de wedstrijdtrainingen wordt ook veel aandacht besteed aan de technieken maar ook aan het bewegingspatroon van de voeten. Een aanval van voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of hoofd van de tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de band zijn niet Loubna wedstrijd-toegestaan. Voor jeugdige en onervaren spelers is het niet toe gestaan om richting het hoofd aan te vallen. Ook zijn de sparringsronden aangepast. Voor de jeugdigen geldt dan vaak 2 ronden van 1, 1 ½  of 2 minuten. Tijdens de wedstrijd zorgen de scheidsrechters ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte bescherming op armen, benen, hoofd, lichaam, gebit en kruis wordt de veiligheid voorop gesteld.

12617104641377265269[1] (2)Stijl (Koreaans: Poomsae)
Uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen). De meeste vechtsporten kennen stijlfiguren die volgens een vast patroon moeten worden uitgevoerd. Het is als het ware een schijngevecht in een vooraf bepaalde vorm, tegen een denkbeeldige tegenstander.  Ook het Taekwondo kent deze stijlfiguren, bijvoorbeeld de Taegeuk en Poomsae, die zijn samengesteld uit de basisbewegingen van het Taekwondo. De stijlfiguren geven de Taekwondobeoefenaar de kans alle basistechnieken in serie door te nemen en verder te ontwikkelen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de toepasbaarheid van de verschillende technieken in de praktijk, een juiste ademhalingstechniek en de ontwikkeling van een goed ritmegevoel.
In de onderdelen Stijlvormen en Sparren zijn er wedstrijden op verschillende niveaus, zodat ook beginners mee kunnen doen en zich verder kunnen ontwikkelen en zich kunnen voorbereiden op grote toernooien.
site 1-3Examen onderdelen
Zelfverdediging (Koreaans: Hosinsul)
IMG_6097Door gecontroleerde aanvallen van voet-, vuist-, stok- en mes aanvallen worden technieken bijgebracht erop gericht om de eigen veiligheid te vergroten en verdere confrontatie te vermijden. Hierbij wordt ook het loskomen en controleren van een tegenstander die je verwurgt en/of vasthoudt geoefend.
Dit onderdeel kent geen wedstrijd element en is er puur op gefocust om je eigen krachten te ontdekken en te zorgen dat je vol zelfvertrouwen en veilig over straat kan.

eenstaps LoubnaStep sparren (Koreaans: Bo-Taeryon)
Verdedigingstechnieken tegen 1, 2 of 3 aanvallen beginnen altijd vanuit eeneenstaps Badr
links voorwaartse lange stand met een rechtse vuiststoot komende en een rechtse voorwaartse lange stand. Bo-Taeryon is een goede manier om je te oefenen in concentratie, kracht, focus, snelheid en nauwkeurigheid.

Foto-GSIZK63Y[1]Breektesten (Koreaans: Gyok-Pa)
Het breken van planken e.d., met behulp van  tevoren bepaalde Taekwondo technieken. Hierbij is vooral de snelheid en concentratie van belang en niet zozeer de kracht. Het is een verplicht onderdeel van het examen voor de zwarte band en iets wat graag gezien wordt bij Taekwondo demonstraties. Gyok-Pa is ook een goede manier om je te oefenen IMG_0831in concentratie, kracht, focus, snelheid en nauwkeurigheid op objecten anders dan mensen, zonder zichzelf of een ander te verwonden. Belangrijk is te weten dat een zo goed mogelijke techniek nodig is, omdat makkelijk verwondingen kunnen worden opgelopen, soms zelfs blijvend letsel. Door het breken van objecten word je je ervan bewust dat je eigen lichaam een machtig wapen is. Hierdoor ontdek je gelijk dat je tijdens de training voorzichtig met je trainingspartner moet zijn.

program-kids-banner[1]