Wat is Taekwondo?

 

Taekwondo is een Koreaanse zelfverdedigingsport. Iedereen kan binnen zijn mogelijkheden de technieken leren, beoefenen en in de praktijk brengen. Taekwondo vereist dus geen speciale lichaamsbouw of leeftijd. Het is een dynamische sport die door haar variatie, veelzijdigheid en effectiviteit erg veel te bieden heeft. Het houdt je fit en gezond, biedt je bescherming en levert naast ontspanning lichamelijke en geestelijke versterking. Jong en oud beleven veel plezier aan deze rijke sport die op alle niveaus aantrekkelijk is.

Taekwondo is een vorm van ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent het: De weg van de voet en de vuist. “Tae” voet, “kwon” vuist en “Do” de manier of de weg.
Het doel van zelfverdediging is een eventuele aanval onschadelijk te maken. Het zich bekwamen in een vorm van zelfverdediging heet zelfverdedigingskunst. Soms wordt dit ook aangeduid met de Engelse term Martial art.

Voor de serieuze Taekwondoka is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. In deze tijd met al haar geweld en intimidatie biedt Taekwondo de zwakkere een effectief wapen om zichzelf te verdedigen.
Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid en zelfverdediging. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor de sterkste onder ons, maar juist ook voor de zwakkeren, jong of oud, man of vrouw, groot of klein.

Taekwondo  is een Koreaanse Martial Art (gemengde gevechtskunst) waarbij vanuit de oorsprong de handen en voeten gebruikt worden voor zelfverdediging. Deze olympische  vechtsport is echter vooral bekend geworden door de vele combinaties aan trappen die elkaar op hoog tempo kunnen opvolgen, hetgeen Taekwondo tot een sierlijke sport maakt om naar te kijken.